Selecteer een pagina

De ouderwetse gloei- en halogeenlamp zijn langzaam uitgefaseerd. De moderne en zuinige Ledlamp is nu de standaard. Maar wat is precies LED verlichting, waarom is het zo zuinig en duurzaam, en hoe kan ik er mee besparen? In deze blog van Energiehunter.nl lees je er meer over.

Wat is ledverlichting?

LED staat voor ‘Light Emitted Diode’. Het is een kleine diode die licht afgeeft. De maten variëren van 0,1 tot 1 cm. Ledverlichting is de afgelopen jaren al erg veel toegepast in diverse producten. Sinds enige tijd is de kwaliteit van ledverlichting zover ontwikkeld dat deze volop kan worden toegepast in de huiskamers. De lichtopbrengst en kwaliteit is vergelijkbaar met die van normale gloeilampen. Het grote voordeel is de energiebesparing.

Waarom is ledverlichting zo zuinig?

Led verlichting heeft een hoge lichtopbrengst per watt, met een klein wattage ontstaat dus al een hoge lichtopbrengst. Door het lage verbruik wordt er ca. 80 tot 90% aan energie bespaard ten op zichten van een normale gloeilamp. Een zuinige ledlamp bespaart zelfs nog 50 tot 60% aan energie ten op zichten van een spaarlamp. De stroom wordt niet grotendeels omgezet in warmte maar in licht!

Duurzaamheid van ledverlichting?

Ledverlichting is extreem duurzaam. Eenmaal aangeschaft hoeft de lamp nog maar zelden vervangen te worden. Ledlampen halen met gemak 40.000 branduren (ca. 20 jaar bij normaal gebruik). Daarnaast is ledverlichting ook erg schokbestendig. De led’s gaan bijna niet kapot, vooral bij zaklampen en werklampen een perfecte eigenschap.

Besparen met ledverlichting?

Ledlampen zijn in aanschaf duurder dan normale lampen. De investering om uw lampen te vervangen door zuinige ledlampen zal zich echter snel terugverdienen. Ledlampen gaan veel langer mee dan normale lampen, minimaal 10 jaar. Hierdoor bespaard u jaarlijks al een leuk bedrag. Daarnaast zult u het voordeel nog vele jaren terug zien komen op de jaarlijkse stroom afrekening van uw energieleverancier.

Hoeveel kan ik bezuinigen?

Een gemiddelde woning in Nederland heeft 11 gloeilampen en 13 andere halogeenlampen. In de kamer en keuken branden er dagelijks gemiddeld 11 gloeilampen. Enn in de overige ruimtes branden dagelijks gemiddels nog eens 13 onzuinige lampen. 11 ledlampen inwisselen voor zuinige ledlampen bespaart circa €35 p/jaar. Als je ook de overige 13 lampen aanpakt bespaar je nog eens zo’n €15 p/jaar. Jouw woning omtoveren tot een led-paradijs bespaar je dus al gauw €60,00 per jaar. Binnen 5 jaar heb je ze vaak al terugverdiend (bron: Milieucentraal).

Hoe kan ik nog meer op mijn energiekosten besparen?

Het kopen van ledlampen is slechts 1 voorbeeld om te besparen op energiekosten. Je kunt namelijk nog veel meer doen. Wat dacht je van elektrische apparaten echt uitzetten in plaats van de stand-by modus? Of het isoleren van de woning? Andere bespaartips zijn o.a. het dichten van gaten en kieren, apparaten kopen met een gunstig energielabel (A+++) of een alternatief nemen voor de gasgestookte CV-ketel. Wil je elk jaar nog meer besparen op de energiekosten? Dan doe je er ook goed aan om jaarlijks over te stappen van Energieleverancier. Wie elk jaar opnieuw energieleveranciers vergelijkt kan op jaarbasis wel €300,00 besparen (Bron: Energiehunter.nl). En daar hoef je bijna niets voor te doen!

Hoe werkt dat vergelijken en overstappen?
Vul simpelweg jouw postcode en huisnummer in. Geef aan wat je verbruikt en wat voor contract je wil (kies bij voorkeur voor een 1-jarig contract met een vast tarief). Kies hierna of je ook groene stroom wil. Vervolgens kies je simpelweg de goedkoopste leverancier. Overstappen gaat heel eenvoudig. Dankzij de overstapservice hoef je zelf vrijwel niets te doen. Jouw nieuwe energieleverancier zegt meestal het oude contract op en zorgt dat alles netjes op de gewenste datum wordt overgezet. Zo wordt besparen op de energiekosten pas echt makkelijk en leuk!